Podstawowe umiejętności zawodowe kształtowane na kierunku Technik Hotelarstwa:

- prowadzenie działalności promocyjnej oraz sprzedaż usług hotelarskich
- rezerwowanie usług hotelarskich
- wykonywanie prac związanych z obsługą gości w recepcji
- przygotowywanie jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości
- przygotowywanie i podawanie śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
- przyjmowanie i realizacja zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe
- posługiwanie się językiem obcym zawodowym
- wykorzystanie komputera w pracy zawodowej

Uzyskane kwalifikacje pozwalają na podjęcie pracy w:

- zakładach hotelarskich
- ośrodkach wypoczynkowych
- zakładach uzdrowiskowych
- pensjonatach
- zajazdach
- schroniskach
- kwaterach prywatnych
- agroturystyce
Ponadto można prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług noclegowych lub podjąć studia w ramach dalszej specjalizacji lub na dowolnie wybranym kierunku.

Nauka na tym kierunku pozwala na zdobycie dwóch kwalifikacji:

HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

HGT.06. Realizacja usług w recepcji

oraz uzyskanie tytułu TECHNIK HOTELARSTWA.

Języki obce: j. angielski, j. niemiecki